Trichogramma parazita

A trichogramma parazita. Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

trichogramma parazita

Táplálkozásuk trichogramma parazita, vagyis fajaik egy-egy rovarcsoportot levéltetveket, poloskákat, hernyókat fogyasztanak. A nőstény fürkészdarázs a gazdatestre vagy annak belsejébe rakja petéjét.

trichogramma parazita

Mire az áldozat feleszmélne, a fürkészdarázs már tovább repült. Ezek után gyanútlan áldozatunk egy új, fejlődő fürkészdarázsnak lesz bölcsője és tápláléka egyszemélyben. A gazdatestet belülről emészti fel a lárva, majd — kibújva belőle, vagy a gazdatestben maradva — selymes gubóban bábozódik be.

trichogramma parazita

Miután kikelt, szinte azonnal támadásra kész. Hazánkban a fürkészdarazsakat főként zöldségkultúrák, de gyümölcsösök, dísznövények védelmére is szokták alkalmazni. Az Encarsia trichogramma parazita fajt, elsősorban dohány és üvegházi molytetvek liszteskékmíg a Trichogramma fajokat kukoricamoly és különböző bagolylepke hernyók ellen vetik be.

trichogramma parazita

Ezeken kívül számos más fürkészdarázs faj Aphelinus, Aphidius, Eretmocerus… is fellelhetőek, melyeket aknázólegyek, levéltetvek, liszteskék, pajzstetvek kordában tartására alkalmaznak. Parazitált gyapottok bagolylepke hernyó és a fürkészdarázs bábja Ezek kereskedelmi forgalomban is kaphatók, a csomagban a fürkészdarázs petéit, bábjait találhatjuk.

Alacsonyabb hőmérséklet mellett viszont a fejlődésük és a szaporodásuk is vontatottabb lesz.

Agro Trichoplus vagy vegyszerek?

Például az Encarsia formosa °C alatt pedig már repülni se fog. A bábból kikelt és természetesen betelepülő Pimpla sp. Ez idő alatt akár petét is képes lerakni, tehát egy Encarsia nőstény közel liszteske nimfát a liszteske trichogramma parazita.

trichogramma parazita

A Trichogramma fajok a lepkék petéibe helyezik el petéiket, így a kártevő már petealakban elpusztul. A parazitált egyedek másfél héten belül fehérről sötétszínűre változnak.

  • A gyomorban élő parazita
  • A kukoricában az európai kukoricamoly a legjelentősebb kártevő, szezonja júniusban kezdődik.
  • Sodrómolyok ellensége: a fürkészek
  • Milyen gyógyszereket kell inni parazitákból
  • A trichogramma parazita. Sodrómolyok ellensége: a fürkészek
  • Koleva Roszica
  • Hogyan kell kezelni az emberben a rossz leheletet
  • Vkontakte A kukoricatermesztés két fontos kártevője a kukoricamoly Ostrinia nubilalis és a gyapottok-bagolylepke Helicoverpa armigera.

Innen tudhatjuk, fürkészeink jó munkát végeztek. Majd újabb 10 nap múlva kikel a fürkészdarazsak új generációja.

Trichogramma Wasps - Predators

Így számos izgalmas fajjal találkozhatunk. A kifejlett fürkészdarazsak nektárfogyasztók, főként a fészkes és ernyősvirágzatú növényeket részesítik előnyben. Ha a fóliasátor bejáratához, vagy a kultúrnövényünkhöz közel például kaprot vetünk, máris tettünk egy lépést a biológiai növényvédelem felé.

A fürkészdarazsak — avagy az ellenségem ellensége a barátom!

Fontos információk